Nalog za ispravku

Print Friendly, PDF & Email

Nalog za ispravku predstavlja storniranje prethodno izvršene prodaje. Nalog za ispravku se radi kada je fiskalni isečak pušten a kupac odustane od prodaje, kupac vrati robu ili iz nekog drugog razloga operater želi da stornira izvršenu prodaju.
Nalog za ispravku se radi kao negativni kasabon. To znači da se radi kao i svaki drugi kasabon samo što su količine (i vrednosti) sa negativnim predznakom. Za svaki urađeni nalog za ispravku potrebno je ručno popuniti obrazac Nalog za ispravku koji je propisala poreska uprava.
Nalog za ispravku vraća robu na stanje i umanjuje ukupan promet po dnevnom izveštaju za iznos kasabona.
Ako se nalog za ispravku radi za određeni kasabon koji je imao svoju strukturu plaćanja (ček, kartica, gotovina…) potrebno je plaćanje prilagoditi originalnim iznosima samo sa negativnim predznakom.
Izradu naloga za ispravku započinjete u radu na kasi izborom Ctrl+Enter kasa se nalazite na artiklu koji je potrebno stornirati. Svaki uneti artikal mora imati negativni predznak količine.

Primer 1: Nalog za ispravku kasabona plaćenog gotovinom

Prilikom zatvaranja kasabona kompletan iznos ide na gotovinu (sa negativnim predznakom). Nije potrebna nikakva intervencija na podacima plaćanja.

Primer 2: Nalog za ispravku kasabona plaćenog računom (čekom)

U dijalogu za definisanje plaćanja (prilikom zatvaranje kasabona – naloga za ispravku) potrebno je pod Kupac uneti kupca kao na originalnom kasabonu a dugmetom Dodaj dodati vrstu plaćanja račun i u iznos uneti iznos koji se nalazi originalnom računu ali sa negativnim predznakom.

Primer 3: Nalog za ispravku kasabona definisanog kao vojni recept

U dijalogu za definisanje plaćanja (prilikom zatvaranja kasabona – naloga za ispravku) potrebno je pod Kupac uneti FSOVO a sa dugmetom Dodaj dodati vrstu plaćanja Vojni ček i pod iznos staviti negativni iznos sadržan u originalnom vojnom kasabonu.

Primer 4: Nalog za ispravku kasabona definisanog kao civilni recept

U dijalogu za definisanje plaćanja (prilikom zatvaranja kasabona – naloga za ispravku) potrebno je pod Kupac uneti RFZO a sa dugmetom Dodaj dodati vrstu plaćanja RFZO ček i pod iznos staviti negativni iznos sadržan u originalnom civilnom kasabonu.